Проектът Академия за футболно развитие е факт. В новосъздадения клуб има две

...
Проектът Академия за футболно развитие е факт. В новосъздадения клуб има две
Коментари Харесай

Академия за футболно развитие ще изгражда новите звезди

Проектът Академия за футболно развиване е реалност. В новосъздадения клуб има две стратегии. Първата е Grassroots - за деца до 12-годишна възраст. Втората е известна като Програма 12/19 за целеустремено развиване на подрастващи футболисти В школата в момента има към 130 деца, които упражняват на две местоположения - НФБ Бояна и Академик. Блиц се свърза с архитекта на Академия за футболно развиване Велизар Христов, с цел да опише повече детайлности за плана.
  - Г-н Христов, неотдавна открихте Академия за футболно развиване, разкажете ни повече за този план?
- Това е футболен клуб за деца и юноши. Не желая да впечатлявам хората с думи и обещания за уникалност и неповторимост. Аз съм треньор. За късия си опит съм имал опция да практикувам специалността си на разнообразни равнища в българския футбол както на клубно, по този начин и на национално равнище - там, където гордостта е на първо място.

Във всичките си инициативи съм се стремял да давам максимума от себе си. С ръка на сърцето признавам, че страстта в детския взор и пристрастеността, която срещам в очите на подрастващите футболисти, е чувство, което не желая да замествам, не желая да изгубвам.

Именно по тази причина отправям голяма част от силата си в помощ на всички тези деца и юноши, които възприемат себе си за футболисти и се стремят с цялото си създание да се развиват.

Академия за футболно развиване е блян към заучаване и рационализиране на футболни, ментални, прочувствени и морални умения както от страна на нашите ученици, по този начин и на техните треньори.

В клуба имаме две посоки: Програма Grassroots - за деца на 6-12-годишна възраст и Програма 12/19 - профилирана подготовка на подрастващи футболисти



- Вие сте лицето на школата, има ли други хора, които стоят зад това начинание?
- Повтарям се, само че аз съм треньор. Мисленето ми е ориентирано към всичко, което се случва на терена и в съблекалнята. За мен е от голяма важност положението на футболистите, техните паники и страсти на и отвън терена. Но в един футболен клуб има ужасно доста други въпроси, без чието оперативно решение не мога да изградя първокласен развой с добавена стойност.

За всички въпроси от спортно-техническо, само че най-много от стратегическо естество мога да разгадавам на съдружниците си. Те са хора от бизнеса, които досега имат решение на всеки един проблем. Доказали са качествата си посредством сполучливо осъществените си планове. Управленските им качества са от главно значение и принос.

Познаваме се от много години и имаме общо въодушевление по значимия въпрос, а точно по какъв начин да изградим футболисти, подготвени да отговорят на условията на мъжкия футбол с верните качества и нрав. Обединили сме се към заключението, че би трябвало да се постараем доста повече, с цел да имат подрастващите ни футболисти действителен късмет да бъдат конкурентни в мъжкия футбол.

Всеки от нас има своя съществена роля в развиването на тази концепция.



- Кое е особеното, което ще предложите на децата, които избират вашия клуб?
- Това, което желаеме да предложим е първокласен методически изискан развой, предвидливост и блян. Вярвам, че не сме единствените, които се стремят към това. Държа дребните елементи, които осъществяваме във всяка обособена подготвителна сесия да бъдат извадени от подтекста на дълголетен проект и, несъмнено, да дават отговор на възрастовите характерности и самостоятелни особености на децата.

Движещата мощ на клуба са треньори, които с изключение на своите дипломи, лицензи и документи за образования, имат и големи морални качества. Естеството на нашата активност ни показва страхотната опция да поддържаме връзка с деца и подрастващи.

Осъзнаваме голямата отговорност, която носим. От нас се желае не просто да научим възпитаниците си на футболни умения, само че да допринесем във възпитанието на всички морално-волеви и етични полезности, които би трябвало да има бъдещето на нашата страна посредством механизмите на всеобщия спорт и спорта за високи достижения. Звучи идеалистично.



- Какви нови способи за образование на подрастващи във футбола научихте Вие от стажовете си в школите на Ливърпул, Чарлтън и Атлетико (Мадрид)?
- Най-значимо за мен бе да схвана причинно-следствените връзки за концепциите на съответния клуб. Към какво се стремят и посредством какви механизми го реализират. Пред мен са се откривали благоприятни условия да поддържам връзка във официална и неофициална конюнктура с шефовете на академиите и на трите изброени тима Атлетико Мадрид, Ливърпул и Чарлтън. Дори мога да кажа, че в Ливърпул съм гостувал два пъти през 18 месеца.

На второто си посещаване забелязах големия напредък, който се бяха дали обещание да реализират. Разбира се, аз не мога да се съпоставям с тези институции. Мога само не да копирам това, което те вършат на практика на терена. Много по-правилно за мен е да употребявам метода на мислене при построяването на авторска методика, ориентирана за съответни деца, при съответни условия.



- Защо в множеството професионални родни тимове съвсем не разчитат на юношите си? Толкова ли е сложен преходът от юношеския към мъжкия футбол или има други аргументи?
- Аз не упреквам клубовете. Кой съм аз да го върша? Вместо да търсим отговорни на друго място, е наложително да си признаем кое ние вършим и не вършим добре. Лично аз считам, че слагаме подрастващите си футболисти пред не леката задача да се оправят сами с провокациите на мъжкия футбол.

Не е загадка за никой, че след 14-годишна възраст броят на клубовете, които не престават развиването на децата намалява драстично. Разбира се, аргументите са оправдателни - липса на материална база, липса на запаси, липса на конструкция, която да пази дребните клубове. Не се вижда вероятността за развиване, тъй като свободното придвижване на футболисти е неконтролируемо.



Изведнъж се оказва, че доста момчета няма къде да продължат развиването си. Те не са намерили място във водещите клубове, тъй като не са акселерати, изостават в подготовката си, претърпели са травми, които са ги извадили от активност за по-продължителен интервал.

Но всички тези деца имат качества, които могат да развият. За страдание, няма къде. И напред в развиването по пътя към мъжкия футбол остават прекомерно малцина подрастващи футболисти. Претоварването, перманентната отмалялост и неналичието на задоволително следен методически метод води до тежки травми при не дребен % от теза момчета, което поставя завършек на упоритостите им.

Това, което желая да трансформира е, дружно с моите сътрудници, да създадем здравословна удобна среда за развиването на цялостния капацитет на тези подрастващи. Да им дадем късмет за блян. Споменавам постоянно тази дума, само че точно това е належащо - децата да получат поддръжка, когато желаят, само че не знаят по какъв начин да станат мъже. Много от тях към този момент са станали експерти по държание и отношение към футбола. Липсва им малко, само че значително парче от пъзела.



- От дълго време всички българи се питат: Кога у нас ще забележим новите Стоичков, Балъков? Какво е Вашето мнение?
- Ще ги забележим. Вярвам, че скоро ще ги забележим. Трябва да създадем всички предпоставки - клубове с добра конструкция и единодушие в посоката на развиване, следене на модерните трендове в образованието, вземане предвид с всекидневието на децата, предварителна защита от ранна детска възраст на контузии в опорно-двигателния уред, взаимна работа на повече експерти - треньори, педагози, психолози, здравни служащи и хора с управнически функционалности.

Ако успеем да пречупим типичната нашенска линия и спрем да си мислим, че всеки от нас ще реализира огромния триумф самичък, уверен съм, че ще се гордеем с българските футболисти.



- И финален въпрос, само че не и по значимост. Защо академия? Защо не футболен клуб? Каква е разликата?
- Винаги съм бил с резервирано мнение за съществуването на академии в България. За да бъдат спазени условията за академия, същата организация би трябвало да има академична активност, т.е. да има обучителен развой, посредством който да обогатява и развива възпитаниците си.

Ние планираме да създадем личен обучителен развой с академична стойност. В него ще вземат присъединяване експерти с университетски трофеи от региона на футбола, здравето, логиката на психиката и други области, свързани с построяването на приключени персони и футболисти.

Да кажем по този начин. В програмата 6/12 ще се съсредоточат напълно треньорите от академията ни.

Програмата 12/19 е нашият ангажимент към подрастващите български футболисти, в която ще се включват интензивно доста по-опитни и квалифицирани от нас експерти. 

Това е Велизар Христов:



Образование: Висше Бакалавър - Национална спортна академия “Васил Левски ”, София - Треньор по футбол Магистър - Спорт за високи достижения Бакалавър - Национална спортна академия “Васил Левски ”, София - Кинезитерапия

Лиценз: UEFA A License

Допълнителни квалификации: COERVER COACHING INTERNATIONAL FOOTBALL COACHING SEMINAR BULGARIA 2020 / 2021 / 2022 SPANISH YOUTH FOOTBALL SEMINAR - 2021

Стажове: Атлетико Мадрид - 2018 Ливърпул - 2019 Чарлтън Атлетик - 2019 Ливърпул - 2020 Стаж като треньор 2010 - 2011 - Академик Сф 2011 - 2017 - Олимпия Футбол Клуб 2017 - 2019 - Витоша 13 2019 - 2023 - Развитие на млади футболисти 2019 - 2022 - НСА /жени/ 2021 - досега - Национален тим по футбол /жени/ 2022 - 2023 - Анализатор на Младежки народен тим на България U21

Успехи като треньор 2018: Шампион на България за Юноши / Витоша 13 / 2020 - Шампион на България за дами / НСА / 2021 - Шампион на България за дами / НСА / 2021 - Носител на Купата на България за дами / НСА / 2022 - Носител на Купата на България за дами / НСА /
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР